Gliwicki Klub Gazety Polskiej kontynuuje prezentacje fascynacji swoich klubowiczów.
Kolega Marek zafascynował się kuchnia chińską. Przez około 10 lat prowadził z kucharzami chińskimi restaurację "Kanton". Przedstawił głównie założenia: równowagi Yin Yang oraz działania żywiołów (ognia, wody, ziemi, …) w pokarmach na organizm. Chiński region Kanton słynie na dalekim wschodzie z kuchni. Oprócz walorów smakowych i zdrowotnych tamtejsi kucharze bardzo dbają o estetykę, kolorystykę potraw oraz ich zapach. Opowiedział o przygotowywaniu i piciu zielonej herbaty, o sposobie spożywania posiłków (np. kolejność dań), o przygotowywaniu różnych specjałów (np. jajka 100 – letnie), o daniach z owoców morza (kraby, krewetki, kałamarnice), daniach oryginalnych i tych na potrzeby konsumentów z Polski czy Europy. Podał przepis na "ryż po kantońsku", klasyczną potrawę w której oprócz walorów odżywczych i smakowych ogromną rolę odgrywa kolorystyka użytych składników.
Tekst i zdjęcia Marek Kordylewicz
Klub Gazety Polskiej Gliwice
https://albicla.com/GLIWICKIKLUBGAZETYPOLSKIEJ