„Im wszystkim składamy dziś hołd”- sprawozdanie z uroczystości zorganizowanych w Katowicach dnia 17.09.2014roku. (wideo)

W 75. rocznicę napaści Rosji Sowieckiej na Polskę Klub Gazety Polskiej Katowice Koszutka zorganizował uroczystości które rozpoczęła Msza Święta w intencji żyjących i poległych Obrońców Ojczyzny z 1939 roku. W uroczystości pod Pomnikiem Ofiar Katynia  wzięli udział przedstawiciele, licznych środowisk niepodległościowych: Konfederacji Polski Niepodległej, Klubów Gazety Polskiej, Solidarnych 2010 oraz Niezłomnych. Z racji trwającego w tym samym czasie strajku górników, obowiązki nie pozwoliły na przyjazd członkom Zarządu Regionu Śląsko-Dąbrowskiego NSZZ Solidarność. Głos zabrali: Maciej Odorkiewicz ( Solidarni 2010 ) przedstawił systemowy charakter planowanych i realizowanych zbrodni, zarówno  niemieckiego jak i rosyjskiego okupanta wymierzonych w elity polskie, Dorota Stańczyk (Klub Gazety Polskiej Katowice Koszutka) mówiła m.in. o ciągłości dziedzictwa niezłomnych Obrońców Ojczyzny z 1939 roku, oraz dzisiejszej niełatwej sytuacji geopolitycznej, a swoje przemówienie zakończyła apelem: „Życzmy sobie nawzajem, aby w następnych latach, o to »aby Polska była Polską« wystarczyło walczyć z piórem i mikrofonem, a nie z bronią, w ręku „.

Na zakończenie odśpiewano Hymn Polski, złożono kwiaty i zapalono znicze .  Po oficjalnych uroczystościach Wiesław Wrona  szef Klubu Gazety Polskiej Katowice Koszutka zaprosił przybyłych gości na spotkanie, na którym zostały omówione kwestie górnośląskiego separatyzmu oraz zbliżających się wyborów samorządowych.

Klub Gazety Polskiej Katowice Koszutka

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress