List otwarty Poznańskiego Klubu „GP” do Rektorów Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza Poznań

Poznań 17.12.2013

List otwarty

Panowie Profesorowie Rektorzy

Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza Poznań

Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu

W związku z odmową udostępnienia sal uniwersyteckich na uroczystość nadania przez Akademicki Klub Obywatelski im. prof. Lecha Kaczyńskiego w Poznaniu medalu Przemysła II Pani dr Wandzie Półtawskiej Poznański Klub Gazety Polskiej stanowczo protestuje przeciwko stronniczym działaniom władz Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza i Uniwersytetu Medycznego w stosunku do pracowników naukowych w zależności od ich poglądów politycznych.

Zwłaszcza Rektor UAM szykanuje pracowników naukowych o poglądach prawicowych, równocześnie szeroko otwierając drzwi dla osób z kręgu obecnej władzy oraz tych, którzy identyfikują się i propagują ideologię lewicową, czy wręcz lewacką. Jak pogodzić z głoszonymi oficjalnie wypowiedziami o apolityczności udostępnianie sal uniwersyteckich dla wykładowców takich jak prof.M.Środa wspierająca w swoich wypowiedziach „Twój Ruch” – partię otwarcie zwalczającą cywilizację chrześcijańską. Trzeba przypomnieć zaangażowanie władz UAM po stronie mgr B.Komorowskiego, kandydata PO na prezydenta Rzeczpospolitej, co znalazło wyraz w spotkaniu wyborczym z udziałem Rektora UAM w czasie kampanii prezydenckiej. W ostatnich latach na UAM gościli Józef Oleksy i Leszek Miller, politycy SLD.

Jeśli w świetle tych faktów odmawia się sal uczelni na spotkanie osób z tytułami profesorskimi, którzy cenią sobie myśl polityczną śp. Prezydenta prof. Lecha Kaczyńskiego pod pozorem politycznego zaangażowania, przeczy to wszelkim demokratycznym standardom i przynosi ujmę władzom Uniwersytetów.

Takie zaangażowanie po stronie władz miało miejsce w czasach PRL.

Wstyd Panowie Rektorzy, wstyd.

Za Poznański Klub Gazety Polskiej

inż. Zenon Torz – przewodniczący