Oświadczenie Klubu GP Dzierżoniów II w sprawie sytuacji w polskim górnictwie i strajków na Śląsku

Oświadczenie Klubu Gazety Polskiej Dzierżoniów II w Dzierżoniowie w sprawie sytuacji
w polskim górnictwie i strajków na Śląsku

My członkowie Klubu GP Dzierżoniów II, z troską i niepokojem obserwujemy pogłębiający się konflikt na Śląsku w związku z protestami górników w obronie miejsc pracy i źródeł utrzymania ich rodzin. Konflikt, który wybuchł przed kilkoma dniami jest efektem wieloletnich zaniedbań państwa, braku reform nie tylko w górnictwie, ale w wielu dziedzinach życia gospodarczego Polski. Stawka tego starcia jest olbrzymia i jest w nim pewna nadzieja. Do kresu dochodzi system kłamstwa, którego symbolem jest zdjęcie premiera Tuska i wicepremier Bieńkowskiej na Barbórce górniczej…
Oni kłamali. Ten rząd, ta władza Platformy nie ma moralnego prawa do likwidacji choćby jednego miejsca pracy w przemyśle. Oni nie restrukturyzują zakładów chemicznych, bawełnianych, porcelanowych, hut szkła, stoczni, cementowni i kopalń, tylko likwidują Polskę.

Dzisiaj tysiące polskich rodzin mogą stracić możliwość utrzymania się z pracy i stoczyć się w skrajną nędzę. Zagrożenie to ze szczególną jaskrawością pojawia się na Śląsku, którego mieszkańcy w latach dwudziestych trzema powstaniami narodowymi wywalczyli sobie przynależność do państwa polskiego. Nie akceptujemy rozwiązań zaproponowanych przez Ewę Kopacz. Nie do przyjęcia jest „restrukturyzacja” polskich przedsiębiorstw poprzez ich likwidację i masowe zwolnienia. Tak „naprawiono” już między innymi polskie stocznie i inne zakłady.

Solidaryzujemy się ze śląskimi górnikami, ich rodzinami, wspierającymi ich związkowcami
i samorządowcami. Wasza walka o miejsca pracy i godne życie z ciężkiej pracy jest nie tylko walką o swoje – jest niezwykle ważnym fragmentem walki o uzdrowienie życia społecznego
i gospodarczego w całej Polsce. Popieramy decyzję PiS o skierowaniu (po podpisaniu przez prezydenta) uchwalonej w piątek przez Sejm nowelizację ustawy o funkcjonowaniu górnictwa węgla kamiennego do Trybunału Konstytucyjnego. Wzywamy wszystkich Rodaków do wsparcia protestu górniczego, jako początku prawdziwej naprawy i przywrócenia polskiego życia gospodarczego.

Wszyscy jesteśmy górnikami! Szczęść Boże.

Klub GP Dzierżoniów II

Dzierżoniów 16.01.2015.