Oświadczenie KMN po oskarżeniach wobec dziennikarzy

Oświadczenie

Niezależni dziennikarze, Hanna Dobrowolska (portal Solidarni 2010) i Witold Zieliński (NiepoprawneRadio.pl) zostali zatrzymani w trakcie pełnienia przez nich obowiązku wynikającego z ich statusu. Oboje do końca rejestrowali wydarzenia w siedzibie PKW. Oboje będąc członkami organizacji zrzeszonych w KMN są nam szczególnie bliscy.
Witek został zwolniony po 15 godzinach tzw. dołka. Po badaniach psychiatrycznych (metoda reżimów totalitarnych) odbędzie się jego sprawa o naruszenie „miru domowego”. Hania jest sądzona razem z Grzegorzem Braunem w trybie przyspieszonym przez sędzię znaną ze skazania pobitego przez policjanta uczestnika marszu na trzy miesiące aresztu. Wtedy też proces odbywał się w trybie przyśpieszonym.
Apelujemy do wszystkich mediów niezależnych o wsparcie, relacjonowanie i wzięcie w obronę tych dwoje.
Wyrażamy niepokój o ich los, biorąc pod uwagę zastosowane wobec nich środki i sankcje. Niczemu nie winna Hania spędziła w areszcie dwie doby. Witkowi policja skasowała zapis magnetyczny kopii relacji z tamtych dni, który był nagrany na karcie rejestratora. Usuwanie dowodów i niewspółmierne do czynów sankcje policji świadczą o próbie zastraszania oskarżonych i planach tzw. wymiaru sprawiedliwości. Farsa tzw. wyborów i reakcja na pokojowy protest, daje nam podstawy by sądzić, że kraj nasz nie jest dziś krajem demokratycznym.
Żądamy natychmiastowego uwolnienia naszych dziennikarzy od wszelkich zarzutów!

Teresa Bochwic, Jadwiga Chmielowska, Krzysztof Czabański, Marek Deptuła, Krzysztof. K. Karnkowski, Jerzy Targalski, Teresa Tokarska, Lesław Werpachowski, Piotr Zarębski
Kongres Mediów Niezależnych, Warszawa, 24.11.2014

Jest to już drugie oświadczenie środowiska KMN związane z zatrzymaniem i sądzeniem dziennikarzy, relacjonujących wydarzenia zeszłego tygodnia w PKW. Część podpisanych poparła także oświadczenia podobnej treści organizowane m.in. przez Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich oraz Telewizję Republika.

Teresa Bochwic

Teresa_Bochwic